MENU

8 augustus 2016 Reacties uitgeschakeld voor Restaurantrecensie: de Telegraaf Views: 3366 Recensies, Story

Restaurantrecensie: de Telegraaf

De KASerne in Den Bosch

De Hollandse rivaliteit tussen 010 en 020 mag genoegzaam bekend zijn, maar ook in Brabant steken twee steden elkaar al decennia naar de kroon. De strijd gaat tussen 040 en 073: Eindhoven versus Den Bosch.

Op gebied van design, techniek en voetbal lopen de Eindhovenaren ver voorop, maar waar het ontspanning, cultuur en gastronomie betreft, is de kloof veel kleiner. Met het trendy stadsdeel Strijp-S heeft de Lichtstad weliswaar een belangrijke troef in handen, maar de Hertogstad klopt nadrukkelijk aan de deur met transferium Willemspoort.

Ingeklemd tussen het Jeroen Bosch ziekenhuis en het Koning Willem I College (voorheen de Koning Willem I kazerne) wordt een nieuw stedelijk gebied voor creatieve jonge Bosschenaren ontwikkeld. Op de plek van de kazerne staan sinds kort een hip hotel en restaurant met binnenkort een aangebouwde open kas. Uiteraard volgens de laatste trend in een industriële look.

Foto: Rias Immink

Ambitieus project

De KASerne is een ambitieus project van ICT-ondernemer Peet Hofmans. Voor het restaurantdeel werden chef Rob van der Veeken en meestergastheer Leon IJpelaar aangetrokken.

Van der Veeken kennen we nog van de De Hofstee in Bladel waar hij de sterren van de hemel kookte, maar het uiteindelijk niet kon bolwerken. Bladel was te afgelegen. IJpelaar kwamen we het laatst tegen in het Rotterdamse FG Foodlabs. Daar liet hij doorschemeren dat hij heimwee had naar zijn geboortestad Den Bosch.

Voor beide ervaren rotten dus een nieuwe start onder het puntdak van De KASerne. Terwijl IJpelaar komt aanzetten met een fles Domaine de Panéry Cuvée Catherine Cornélie 2015 van de Nederlander Rutger Grijseels, krijgen we van chef Van der Veeken een kopje gazpacho met Hollandse garnaaltjes en wat geraspte sinaasappelschil. Lekker zomerfris soepje van het huis.

Verrassingsmenu

We gaan voor het 5-gangen verrassingsmenu, waarbij tafelgenote haar vleesvrije dag heeft. De start met twee royale stukken sashimi van albacore tonijn is precies wat je wilt op een warme zomerdag. Niet alleen duurzame vis, maar ook spannend opgediend met hartig gefermenteerde shiitake en als tegenhanger zoetzure komkommerlinten. De frisse vinaigrette van kiwano meloen maakt het gerecht af.

Dan is de beurt aan laaggegaarde kabeljauwhaas met daarbovenop een stukje ossenworst (niet voor tafelgenote) voor wat extra hartigheid. Samen met een klassieke hollandaise, couscous en teunisbloemetjes is dit een van de chefs signatuurgerechten die we nog uit De Hofstee kennen.

De rode mul op een bedje van saffraanrijst omgeven met venusschelpjes is de Middellandse Zee op je bord. De paar druppels zwaar ingekookte bisque die het visje verrijken, toont Van der Veekens klasse als viskok. Geweldig!

Foto: De Telegraaf

Mediterrane sferen

Tafelgenote blijft in mediterrane sferen met een perfect op de huid gebakken wilde dorade en stukjes kreeft à la plancha in een bouillon van langoustine. Een subtiele combinatie met als enig puntje van kritiek: iets te veel zout. Voor mij een royale portie rosé gebraden eendenfilet in zijn eigen jus met geroosterde bospeen en puree van zoete aardappel. Van dat laatste moet je houden, maar verder is ook dit gerecht helemaal af. De rode Rioja La Montesa 2013 van topbodega Palacios Remondo combineert perfect.

We sluiten af op z’n Brabants met een wentelteefje op een laag van gegrilde ananas met vanille- en karamelsaus. Zo zomers als de avond begon, zo winters is het slotakkoord. Wellicht dat op een warme augustusavond een iets frisser dessert beter valt, maar laten we niet zeuren. Den Bosch heeft er een heerlijk eetadres bij, ook al komt de chef uit… Eindhoven.

Foto: De Telegraaf

De KASerne

Willemspoort 1, 5223 WV Den Bosch; tel. 073-8900273; dekaserne.nl. Alle dagen open voor ontbijt, lunch en diner.

Ambiance: moderne industriële look met blanken houten tafels en heerlijk zittende leren kuipstoelen. Luide akoestiek, maar dat is de prijs voor een hoge open ruimte.

Bediening: jong, vlot en oplettend, aangevoerd door een ervaren meestergastheer.

Menu’s: van €35 (3 gangen) tot €65 (6).

Favoriete gerechten: Sashimi albacore, kabeljauw met ossenworst, rode mul met saffraan.

Wijnkaart: omvangrijk met indeling op smaken, rijpheid, Oude- en Nieuwe Wereld; huiswijn €22,50.

Bron: de Telegraaf

Tags: , ,

Comments are closed.

Boek direct uw:    hotelkamer     arrangement     tafel Sluiten