MENU

25 februari 2016 Reacties uitgeschakeld voor Gasten van ver kondigen zich aan Views: 2802 Story

Gasten van ver kondigen zich aan

De eerste gasten hebben een reservering geplaatst en we mogen wel stellen dat het meteen een hele bijzondere aanvraag is die onze visie op gastvrijheid toch wel even op de proef heeft gesteld.

De aankondiging luidde als volgt; ‘Wij komen met een stuk of 20, een groepje uit Zuid Afrika en als het ons goed bevalt, dan willen we graag ieder jaar voor een paar weken bij de KASerne verblijven. Zodra we zijn gearriveerd, beginnen we direct met ons werk. Wilt u er alstublieft rekening mee houden dat we dan al zo’n 10.000 km hebben gevlogen? Dank voor de gastvrijheid en het meedenken om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te laten zijn.’

Alledaags? Nee, dat niet. Bijzonder? Jazeker! Zo bijzonder dat we direct aan de slag zijn gegaan en we zullen u vertellen waarmee.

Sinds lange tijd huist er een zwaluwkolonie onder het overhangende gedeelte van het dak van het oorspronkelijke gebouwtje. In ieder hoekje van de spanten zie je de zogenaamde korfjes, de nestjes die zorgvuldig zijn gebouwd door de zwaluwen die ieder jaar 10.000 km vliegen om vanuit Zuid Afrika direct te beginnen met het restaureren van hun nestje. Ieder jaar vertrekken ze in oktober naar Afrika om er te overwinteren, om in april terug te keren naar hun geboorteplaats, in dit geval de KASerne. Heel de winter hebben de kleine bolvormige nestjes onder de dakrand gehangen. Ze zijn gemaakt van modder, die de mannetjes af en aan vliegen, zodat de vrouwtjes laag voor laag het nest metselen. Met oog voor detail gaan ze erg zorgvuldig te werk en hebben ze zelfs oog voor het interieur dat ze afwerken met gras, veertjes en pluisjes. Samen zijn ze erg druk om te kunnen nestelen.

De dakrand is daarbij op het noorden of oosten gericht en vaak wit of crèmekleurig geschilderd. Op die manier zoeken ze de koelte op voor hun jongen. Bovendien weert het parasieten.

En daar ging het mis. Want we zijn natuurlijk ook aan met man en macht aan het werk om de KASerne te verbouwen tot het hotel en restaurant waar we zo trots op zijn. Herrie alom, graven en schilderen. Iedere dag is er activiteit en de overstek moest natuurlijk ook geschilderd worden. Maar daar hangen de nestjes. We zijn ons gaan verdiepen in de zwaluw en kwamen er al snel achter dat de modderpoel die zij nodig hebben ontbreekt. Na een vlucht van 10.000 km vonden wij het gekkenwerk om nog meer te vragen van de conditie van die kleine beestjes en na beraad hebben we besloten om ze te helpen. Samen met Rien van de Steen van de vogelbescherming hebben we besloten om de nestjes te vervangen door kunstnestjes, de overstek fris wit te schilderen voor de koelte van de kroost en de parasieten weghoudt. We hebben een poel gegraven met speciaal veenmodder, zodat zij niet ver hoeven te vliegen en direct aan de slag kunnen zodra ze de KASerne zien vanaf hun aanvliegroute.

En dat alles moet voor april gereed zijn. Dan scheren ze door de lucht: aan hoge snelheid draaien, keren, buitelen ze aan de hemel. Zo vangen ze zogeheten luchtplankton die ze vasthouden met speciale borsteltjes bij de snavelwortel. Dat zijn kleine insecten die zich in de lucht bevinden, al vliegend of passief meegevoerd door opstijgende luchtstromen.

Klaar voor pril geluk om twee à drie keer te kunnen broeden. Na zo’n drie weken komen de eitjes uit en vliegen ze af en aan om de ongeduldige kroost te voeren. Ook dat duurt zo’n drie weken en vliegen de jongen uit.

U begrijpt dat we uitkijken naar dit spektakel en dat er niets, maar dan ook niets aan het comfort van onze eerste gasten mag ontbreken. We houden u graag op de hoogte.

Tags: , , ,

Comments are closed.