MENU

3 september 2016 Reacties uitgeschakeld voor Recensie Volkskrant: Bombardement van goede smaak bij de KASerne Views: 4394 Media, Recensies, Story

Recensie Volkskrant: Bombardement van goede smaak bij de KASerne

Eten – Mac eet uit in Den Bosch bij de KASerne

Recensent Mac van Dinther eet in De KASerne in een oude kazerne in Den Bosch.

DAT GAAT NAAR DEN BOSCH TOE?

De tijd van rats, kuch en bonen mag voorbij zijn, je gaat niet naar een kazerne om lekker te eten. Het wordt anders als je de soldaten naar huis stuurt, de tanks op Marktplaats zet en in de oude garage een nieuwe keuken bouwt waarin je een kok neerzet met een stel toffe meiden in de bediening. Dat deden ze bij de KASerne. Het is net open.

OVER WELKE KAZERNE HEBBEN WE HET?

De Koning Willem I Kazerne, tot 1990 hoofdkwartier van het 48ste Painfbat (pantserinfanteriebataljon), tegenwoordig is er het Koning Willem I College gehuisvest. Het restaurant zit niet in de kazerne zelf, maar aan de overkant van de weg in een loods met weinig martiale uitstraling.

Dit was de oude tankgarage, zegt de vlotte jonge gast die ons ontvangt in een industriële balzaal met een dak van beton, bakbeesten van lampen en tafels van plakken boomstam. Behoorlijk ruig, maar niet ongezellig. Keuken en toilet zitten in aangebouwde zeecontainers. Binnenkort wordt buiten een grote kas aangebouwd zodat je ook overdekt kunt borrelen. Vandaar dat KAS in KASerne.

WAT ETEN WE?

Weggezakt in fauteuils van zacht bruin leer zien we op de menukaart zoveel leuks dat we besluiten à la carte te eten. Dat is wel duurder.

LOONT HET?

Het menu

  • Cruesli van erwten, quinoa en snijbonenijs
  • Buikspek met coquille, zoete aardappel en gegrild slahart
  • Cataplana met vis en schaaldieren op saffraanrijst
  • Soufflé van limoen en rabarber

De eerste gang is meteen een voltreffer. Een zorgvuldig imperfect opgemaakte salade van krokante quinoa met verse doperwten, zacht snijbonenijs en een rolletje snijbonenspaghetti. Bedrieglijk simpel, maar precies goed: de quinoa nootachtig crunchy, de doperwten gaar maar nog knapperig, de snijboon al dente, een subtiele toets basilicum. Alleen het ijs is te zoet.

Gang twee is een plaatje. Een regenbui van oranje drupjes puree van zoete aardappel is gevallen op een slagveld van blokjes buikspek, coquille en gegrild slahart. Daarover hangt de geur van vers geraspte limoen. Maar de smaak valt een beetje tegen. Het spek is droog, schijfjes biet smaken muf, een geblakerde damsteen blijkt knolselderij te zijn.

JAMMER.

De cijfers

Kosten: euro 59,50 p.p. (vier gangen à la carte)
Eten: 7,5
Bediening: 7,5
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 7,5

Ja, maar het hoofdgerecht is al beter. We hebben Cataplana, een bolle gesloten pan van rood koper die in Portugal gebruikt wordt om in te koken. Hier dient hij om vis in te serveren op saffraanrijst. Om daarmee te beginnen: die is papperig en niet overal helemaal gaar, maar hij smaakt verrassend goed naar saffraan. De kabeljauw is niet van de allerbeste kwaliteit, de schol is nogal week, de dorade lekker stevig. Een paar kokkeltjes en een zwaardschede erbij doen wonderen.

Het dessert is een magnifiek gerezen soufflé in twee smaken: limoen en vanille aan de ene, framboos en rabarber aan de andere kant. Kunststukje. Bombardeer hier Islamitische Staat mee en het probleem is opgelost: dan hebben die jongens wel wat anders te doen.

GEVEN WE DOOR AAN DEFENSIE. GOEDE BEDIENING?

Vlotte jongens en meiden in zwarte voorschoten. Onze sommelier moet nog meer leren over wijnen, maar wat ze schenkt is prima.

KAN SLECHTER TOCH?

KASerne is een plezierige zaak. De atmosfeer, de ruimtelijkheid, de bediening met de Brabantse slag, het eten dat met een paar simpele aanpassingen beter kan, maar toch een voldoende scoort: waren alle kazernes maar zo. De wereld zou er stukken leuker uitzien.

Bron: de Volkskrant

Comments are closed.

Lieve gasten,

 

Van 7 t/m 22 juli genieten wij met een aantal van u van een welverdiende vakantie. Vanaf de 23 juli openen wij weer onze deuren en ontvangen wij u weer graag.

 

In de tussentijd zal uw e-mail wellicht niet zo snel worden beantwoord.

 

Graag tot snel en geniet zelf ook van de heerlijke zomerdagen!

 

Gastvrije groet,

Team de KASerne